Комерційні системи зворотного осмосу

Це системи водопідготовки та очищення води для великих приватних будинків, готелів, ресторанів, виробництва води, пекарень, парових котлів, теплиць, лабораторій. 

Комерційна система зворотного осмосу має кардинальні відмінності від побутової. По-перше, вона забезпечує значно більший обсяг очищеної води. По-друге, вона потребує більш високого тиску для підтримки своєї продуктивності. 

До комерційних систем водопідготовки відносять системи, які здатні забезпечити об'єм очищеної води до 30 м3/добу, установки з більш високою продуктивністю вже відносять до промислових. 

Як же працює така система?

Вода поступає на префільтр, де відбувається очищення від механічних домішок розміром більше 5 мкм. Це необхідно для запобігання пошкодження та виходу з ладу коштовного мембранного елементу. Після попереднього очищення вода подається на мембранний модуль, де відбувається розподіл води на два потоки: После предварительной очистки она подается на мембранный модуль, где происходит разделение воды на два потоки: очищеної води (пермеата) та забрудненої води (концентрата). Частина концентрату зливається в каналізацію, а частина поступає на насос високого тиску для забезпечення рециклу концентрата.

Також, перед подачею води на мембрану, в залежності від якості води, може бути використаний антискалант, що запобігає появі відкладень на мембрані. 
Керування такими система відбувається з використанням контролера, який виконує ряд функцій:

  • увімкнення та вимкнення системи при наповненні чи спустошені ємностей;
  • сигналізація та відключення системи в аварійних ситуаціях; 
  • постійний контроль якості очищеної води ( загального солевмісту та температури).

Не дивлячись на наявність картриджного фільтру попереднього очищення води, в разі сильного забруднення води рекомендовано встановлення більш досконалих систем фільтрації, наприклад, вугільних для видалення хлора для води з високим рівнем хлору та органіки. Майте на увазі, що мембранний елемент чутливий до хлору. 

Обслуговування системи зворотного осмосу передбачає проведення хімічної промивки мембрани для видалення з 'явившихся відкладень та заміні картриджів попереднього очищення. 

Промислові системи зворотного осмосу

Промислові системи зворотного осмосу це масштабні агрегати, які використовують для водопідготовки на великих підприємствах в різних сферах промисловості:

  • хімічна;
  • знесолювання морської води;
  • теплова;
  • харчова;
  • текстильна;
  • паперова та ін.

Продуктивність промислових установок зворотного осмосу досягає 50 м3/год. Обмежується продуктивність кількістю мембранних елементів та в залежності від потреб промисловості та потужностей виробництва.