Вживання безпечної чистої води - це запорука здоров'я людини на довгі роки. Нашому організму щодня необхідно заповнювати запаси рідини, що витрачаються на природні процеси, такі як робота видільної системи, потовиділення. До того ж, вода є важливим помічником для нормального функціонування сечовивідної системи, нирок.

Вода з-під крана або зі свердловини більше підходить для побутових потреб: прання, купання, миття посуду. Для пиття і приготування їжі цю воду застосовувати не варто, так як в ній можуть бути бактерії, домішки, хімічні елементи, які, накопичуючись в організмі, можуть стати причиною серйозних захворювань.

Часто буває, що набравши воду в стакан і залишивши її на якийсь час, людина помічає, що вона стає жовтуватою. Таку рідину пити не можна і потрібно терміново вживати заходів.

Причини пожовтіння води

Найчастіша причина пожовтіння води - надмірний вміст в ній заліза. Ця проблема характерна як для водопровідної води, так і рідині зі свердловин. Жовтизна може проявитися після того, як вода трохи постояла на відкритому повітрі. У приміщенні така рідина може здаватися абсолютно прозорою, але варто винести її на сонці і стане помітний відтінок. Ще один «дзвіночок», що сигналізує про підвищений вміст заліза у воді, - своєрідний «металевий» запах.

Якщо ви плануєте користуватися водою, яка містить залізо, для побутових потреб, то будьте готові до появи жовтих плям на одязі після прання. А якщо хочете вживати її в їжу, то видалення заліза з води - перше, про що ви повинні подбати, якщо помітили в ній жовтизну.

Як очистити воду від заліза?

Повністю видалити залізо з води неможливо. Але можна зменшити його вміст до допустимих значень. Санітарні норми свідчать, що 0,2 мг/л - безпечна для людського здоров'я концентрація заліза в питній воді. Щоб зробити рідину безпечною, необхідно перевести двовалентне залізо в тривалентне, яке випадає в осад. Для цього можна дати воді відстоятися, адже при взаємодії з киснем повітря відбувається окислення елемента. А можна назавжди вирішити цю проблему, встановивши фільтр для очищення води від заліза.

Вода з-під крана або свердловини може містити залізо в такому вигляді:

  • Як складову органічних домішок.
  • Сполуки двох-або тривалентні.
  • У вигляді колоїдних гуматів.

Максимальний результат дає система очищення води від заліза, яка базується на принципі окислення під впливом каталізатора і затримання дрібних частинок гранульованим сорбентом. Проходячи через фільтр, рідина стає прозорою, чистою, її хімічні показники поліпшуються. Вода очищається від надлишкового марганцю, сірководню, заліза.

Залежно від способу очищення і конструкції, фільтр для води з високим вмістом заліза може бути:

  • Безреагентним.
  • Реагентним.
  • Комплексним.
Безреагентні

Безреагентні системи фільтрації завдяки каталітичному середовищу перетворюють двовалентне залізо в тривалентне, а отриманий осад затримує сорбент. Для видалення пластівців осаду досить промити водою фільтруючі елементи системи.

Перевагою цього типу систем є те, що вони не потребують реагентів або інших спеціальних добавок. Вони можуть тривалий час працювати на одному фільтруючому матеріалі.

Реагентні

У такій системі фільтрація води від заліза відбувається шляхом її проходження через зернистий наповнювач, який перетворює домішки, в тому числі і залізо, в нерозчинну форму. Після цього вони затримуються на гранулах.

Перевагою такої фільтруючої системи називають те, що при втраті здатності фільтрувати воду, її легко відновити. Для цього потрібно направити потік рідини у зворотному напрямку. Так відбувається розпушення наповнювача, перерозподіл каталізатора по сорбенту. Потім потік води знову подається в нормальному напрямку, і фільтруючі здатності приходять в норму. Такий процес займає близько 1-1,5 години.

Комплексні
Це багатофункціональні системи, які очищають рідину не тільки від металів, але і від амонію, марганцю, органіки та інших домішок. Вода, отримана після фільтрації, стає м'якою, прозорою, не має запаху. Щоб відновити фільтруючу здатність таких систем, знадобиться спеціальна таблетована сіль. Коштує вона недорого.