Висока жорсткість — одна з головних проблем якості води. Для зниження жорсткості використовуються спеціальні фільтри — пом'якшувачі. Нормалізація рівня жорсткості здійснюється методом іонного обміну. Ціна на фільтри для усунення жорсткості води залежить від їх комплектації та продуктивності.

Висока жорсткість води викликана підвищеним вмістом в ній солей лужноземельних металів — кальцію і магнію, також відомих як «солі жорсткості». Причиною їх високого вмісту є вимивання природною водою гірських порід — гіпсу, вапняків і доломіту. Вони та є основним джерелом солей жорсткості.

Як правило, жорсткість водопровідної води менша, ніж свердловинної. Це пов'язано з тим, що водопровідна вода відповідає певним вимогам якості, в той час як вода з автономних джерел надходить в котедж або будинок в своєму первинному стані. Фільтр для пом'якшення води дозволить знизити її жорсткість до оптимального рівня, вирішивши тим самим цілий комплекс проблем жорсткої води.

ОСНОВНІ НЕДОЛІКИ ЖОРСТКОЇ ВОДИ

Вода з підвищеним рівнем жорсткості негативно впливає на організм людини, викликає істотний дискомфорт при тривалому контакті зі шкірою, а також призводить до утворення накипу.

1. Негативний вплив на організм людини

Тривале вживання жорсткої води робить негативний вплив на здоров'я людини. Зокрема, нерозчинні солі жорсткості накопичуються в організмі, що може призвести до виникнення і розвитку ряду захворювань. Фільтри для очищення жорсткої води дозволяють зберегти здоров'я вам і вашим близьким.

2. Дискомфорт

Вода з підвищеною жорсткістю викликає відчутний дискомфорт при вмиванні та інших водних процедурах. Тривале використання жорсткої води може привести до помітного погіршення стану шкіри та волосся.

3. Накип

Жорстка вода призводить до утворення накипу — твердих відкладень на нагрівальних елементах побутових приладів. Накип знижує ефективність роботи та може призвести до поломок електрочайника, праски, пральної й посудомийної машини, бойлера та електрокотла. У системах опалення відкладення накипу всередині радіаторів знижують їх тепловіддачу, а також призводять до перевитрати енергоносія.

4. Висока витрата миючих засобів

У жорсткій воді гірше розчиняється мило і пральний порошок, що призводить до перевитрати миючих засобів під час прання. Також підвищується витрата води для полоскання.

КОНСТРУКЦІЯ ФІЛЬТРА

Ефективним вирішенням проблеми жорсткої води є установка системи пом'якшення. Фільтр пом'якшувач для води складається з балона з фільтруючим завантаженням, бака для розчинення солі та системи керуючої автоматики. Балон виготовляють з міцного композиційного матеріалу, який не піддається корозії.

Бак призначений для зберігання таблетованій солі й приготування розчину для регенерації (промивки). Регенерація фільтруючого завантаження відновлює її первинні властивості.

ПРИНЦИП РОБОТИ

В процесі роботи системи вихідна вода проходить через шар фільтруючого завантаження. Фільтр для зниження жорсткості води працює за принципом іонного обміну (катіонування). В якості фільтруючого завантаження використовується іонообмінна смола. Гранули катіонита поглинають іони солей жорсткості, заміщуючи їх безпечними іонами натрію. В результаті іонного обміну жорсткість води нормалізується.

ПЕРЕВАГИ ФІЛЬТРА ДЛЯ ПОМ'ЯКШЕННЯ ВОДИ

  • Ефективне вирішення проблеми накипу;
  • Захист побутової техніки;
  • Відсутність білих розводів на кахлі та сантехніці;
  • Блискучий посуд;
  • Дивовижна піна при купанні;
  • Здорова шкіра і волосся.

НА ЩО ЗВЕРНУТИ УВАГУ ПРИ ВИБОРІ ФІЛЬТРА-ПОМ’ЯКШУВАЧА?

1. Форм-фактор

Системи пом'якшення виробляються в двох форм-факторах: з окремим сольовим баком і в корпусі типу «кабінет». Компактний корпус «кабінет» дозволяє знизити загальні габарити системи, що робить такі моделі оптимальними для установки в невеликих будинках і квартирах.

2. Продуктивність

У системах пом'якшення води продуктивність безпосередньо залежить від кількості фільтруючого завантаження. Чим більший об’єм іонообмінної смоли — тим вища продуктивність.

3. Модель керуючого клапана

Від типу керуючого клапана залежить простота і зручність обслуговування фільтра. Автоматика управління оснащена багатомовним меню, енергонезалежною пам'яттю і функцією підсвічування дисплея. Сучасний фільтр для жорсткої води працює автоматично. Вам потрібно просто вчасно поповнювати запас солі для промивки.