Силікатні (кремнієві) кислоти — дуже слабкі, малорозчинні у воді неорганічні кислоти, які складається із кремнію, кисню та водню.Перешкоджає використанню води для живлення котлів високого тиску (через відкладення силікатної накипу на стінках котлів та лопатках турбін).

У людей, які тривалий час застосовували для пиття воду з підвищеним вмістом кремнієвих сполук, спостерігався розвиток фіброзу легень, утворення каменів в нирках і новоутворень. Рідко, ознаками хронічного отруєння є стомлюваність, розвиток депресивного стану, анемії.

У промисловості викликає осади на поверхні трубопроводів.

У воду силікати надходять у двох формах:

  • в колоїдній при вивітрюванні силікатних порід;
  • в розчиненій при проходженні води через розчинні мінерали.

Варто відзначити, що кремній — це елемент, які містять всі живі організми. Але сьогодні ми поговоримо про те, до чого призводить підвищення його вмісту в питній воді, а також про те, чи корисна так звана "кремнієва вода".

Гранично допустима концентрація кремнію в питній воді — 10 мг/л. При цьому ні в документах ВООЗ, ні в національних стандартах країн ЄС і США гранично допустиме значення не встановлене . Концентрації силікатів в ґрунтових водах можуть досягати 100 мг/л.

Що стосується споживання води і їжі з підвищеним вмістом силікатів, то досліджень майже немає. Але є багато публікацій про надходження кремнію з напоями та харчовими продуктами. Вода розглядається тут як один з компонентів раціону. Головний акцент ставиться на тому, що силікати здатні зменшувати біодоступність алюмінію, тобто бути специфічним антидотом. Важливо розуміти, що токсичність алюмінію давно доведена. Алюміній є одним з важких металів і може викликати порушення обміну речовин.

Роль силікатів також досліджувалася в профілактиці захворювань кісток і розвитку хвороби Альцгеймера. Великий 15-ти річний досвід показав, що підвищений вміст кремнію у воді знижує ризик розвитку деменції і хвороби Альцгеймера, але при цьому не впливає на відновлення ментальних функцій у вже хворих людей. Варто відзначити, що головним джерелом надходження алюмінію є їжа.

Існує велика кількість досліджень, які підтверджують зв'язок надходження в організм силікатів з остеопорозом.

Достатнім для позитивного впливу на міцність кісток вважається споживання не менше 40 мг кремнію в день. Досить детально механізм дії силікатів не вивчений, але вони знижують виведення кремнію з водою.