У воді питних водопроводів значення рН повинне знаходитися в межах 6,5-8,5.

pH water

pH менше ніж 6,5 говорить про кисле середовище, що в тривалій перспективі може негативно позначатися на роботі шлунково-кишкового тракту, pH понад 8,5 це лужне серидовище, також може викликати певны проблеми зі здоров'ям.
Значення рН нарівні з іншими показниками якості води (температура, загальна лужність, вміст кальцію і сухий залишок) дозволяє будувати висновки про здатність води осаджувати в водопровідних трубах і охолоджувальній апаратурі карбонат кальцію або викликати корозію контактних металевих поверхонь.

Для визначення водневого показника, який характеризує кислотно-лужну рівновагу в розчинах використовують спеціальний пристрій рН-метр. Вимірює pH-метр електрорушійну силу (ЕРС) розчину і конвертує її в показник pH.


Шкала рівня pH становить 14 одиниць: від 0 до 14, де 0 - 7 - кисле середовище, 7 - нейтральне, і 7 - 14 - лужна. Для поверхневих вод характерні показники від 6 до 9, граничнодопустимі показники для питної води - 6,5 - 8,5, оптимальним буде показник, який близький до нейтрального значення - 7.

У побутових умовах pH-метр взагалі не несе смислового навантаження, корисний він хіба для власників акваріумів і басейнів. В обох випадках важливо підтримувати рівень pH, іноді за допомогою додавання спеціальних реагентів. Останнім часом ці прилади стали купувати любителі лужної води.

Використовуючи pH-метр в побуті, потрібно брати до уваги факт, що цей прилад вимагає постійного калібрування, і якщо налаштування збилися, він може здивувати вас непередбаченими значеннями. Варто додати, що смужки з лакмусового паперу будуть не менш ефективні, й часто більш інформативні в побуті. Так, акваріумісти та власники басейнів почали використовувати їх ще до появи на ринку великого асортименту побутових pH-метрів.