Якщо ви лише встановили фільтр або користуєтеся ним кілька років, а з нього не йде вода й не набирається бак, то одна з найімовірніших причин цього - тиск у в баці осмосу. Сьогодні ми розберемося з тим, яким він має бути, і що з цим робити.

Функції та конструкція бака зворотного осмосу

Мембранний елемент побутового фільтра забезпечує зазвичай 8 – 12 літрів очищеної води на годину. Процес відбувається поступово. Бак системи зворотного осмосу грає роль накопичувальної ємності, щоб забезпечити рівномірну подачу необхідної кількості води.

Конструкційно він є пластиковим або металевим корпусом, усередині якого знаходяться дві камери, розділені мембраною з гнучкого полімеру. У процесі роботи верхня камера наповнюється водою, а нижня підтримує необхідний тиск дещо нижчим за атмосферний, щоб забезпечити всмоктувальний ефект.

У нижній частині бака знаходиться ніпель, що призначений для підкачування або спуску повітря.

Який тиск має бути в баку зворотного осмосу?

Нормальний тиск у баку зворотного осмосу – 0,4 – 0,6 атм. Значення вищі та нижчі за ці показники говорять про те, що ефективно працювати фільтр не буде.

Зазвичай у новому баку тиск встановлений саме згідно з цими показниками, але буває так, що при транспортуванні, сервісі або інших маніпуляціях він зсувається, у такому разі необхідно його виміряти та вирівняти.

Як перевірити тиск у баку зворотного осмосу?

Якщо ви звернули увагу на те, що з фільтром щось не так і виключили решту проблем, варто перевірити тиск у баку, якщо обслуговування проводить сервіс інженер – рекомендуємо звернутися з проханням перевірити та встановити тиск.

Щоб зробити маніпуляцію перевірки самостійно, необхідно виконати ряд нехитрих маніпуляцій.

  1. Перекрити подачу води на фільтр.
  2. Відкрити кран питної води та дочекатися, поки витечуть залишки з бака.
  3. Відкрутити ковпачок ніпеля, який зазвичай знаходиться у нижній бічній або донній частині бака.
  4. Під'єднати манометр та зафіксувати показники тиску.

Якщо тиск у нормі, то варто повернутися до пошуку причин несправності, якщо він нижчий за 0,4 атм, необхідне підкачування.

Для вимірювання може використовуватися як електронний, так і механічний манометр.

Витік води з ніпеля при відкручуванні свідчить про розрив мембрани між повітряною та водяною камерами. У такому разі бак не підлягає сервісу та потребує заміни.

Як накачати тиск у накопичувальному баку?

Цю операцію виконати теж не складно – знадобиться автомобільний компресор чи ручний насос. Важливо докачувати повітря повільно та плавно, з проміжним виміром показників тиску. Найзручніше це здійснити із застосуванням інтегрованого в насос манометра. Не намагайтеся отримати максимальні показники, оскільки це може спричинити розрив мембрани бака.

  1. Відкрийте кран питної води.
  2. Після попереднього вимірювання відкрутіть ковпачок ніпеля.
  3. Підключіть насос.
  4. Встановіть необхідний тиск (якщо манометр не інтегрований, підкачуйте етапами).
  5. Вимкніть насос і закрийте ковпачок ніпеля.

Витік води з питного крана буде нормальним явищем.

Якщо ви виконали всі маніпуляції, а вода з фільтра не йде, доведеться шукати іншу причину. Серед основних можна виділити:

  • низький тиск у водопроводі (рекомендований показник для ефективної роботи систем зворотного осмосу – 3 атм);
  • перетиснуті трубки у фільтрі (часто так буває після сервісу або монтажу);
  • невчасна заміна картриджів чи проблема з мембраною.