Переробка пластикової сировини стала більш активною в останнє десятиліття, але якщо в економічно розвинених країнах встигають переробити місцеве сміття і ще купують його у сусідніх країн, то в Україні ситуація набагато гірша. Понад 93% відходів направляється на сміттєві полігони ,або на стихійні звалища.

Завдяки сучасним технологіям кожна людина здатна зменшити кількість полімерних відходів. У цьому допоможуть багаторазові пляшки та фільтри для води: будинку, в офісі, в спортзалі, автомати та кіоски наливу очищеної води на вулиці. Сьогодні ми розберемося які бувають багаторазові пляшки для води, з чого їх роблять, і які ризики їх застосування.

Які бувають пляшки для води?

У сучасних магазинах можна знайти безліч різноманітних пляшок і пляшечок для води на будь-який смак. Розглянемо основні варіанти:

  • з широкою шийкою і кришкою на клямці або вкручують;
  • з постійною трубочкою, яка буде зручна дітям, забезпечуючи ефект непроливайки;
  • з клапаном, який відкривається при всмоктуванні, що також забезпечує максимальну герметичність.

Але головні питання, які стосуються безпеки ємностей для води, будуть розглянуті нижче.

З чого роблять пляшки для води?

Звичні нам одноразові пляшки переважно виробляють з поліетилену. Вони призначені виключно для одноразового використання, такий пластик не можна мити агресивними мийними засобами та нагрівати вище 70°C. Поліетилен — це недорогий полімер, який щодня отримують по всьому світу у величезних кількостях. Як показали дослідження, 90% зразків бутельованої води містять мікропластик. Він, звичайно, не володіє такою токсичністю, як важкі метали або промислові органічні речовини, і не канцерогенний, як хлорорганіка, але він точно чужий людському організму.

Альтернативою традиційної одноразовій тарі для води є пляшки багаторазового використання, які роблять з:

  • різноманітних пластиків;
  • скло;
  • металу.

Нижче ми розглянемо детальніше переваги та недоліки кожного матеріалу, щоб ви могли легко орієнтуватися в пропозиціях на ринку.

Пластикові пляшки для води

Це, мабуть, найпоширеніший тип багаторазової тари для води, тому з нього і почнемо. Матеріалами для виробництва служать різні пластмаси, і в такому випадку важливо враховувати, з якої з них зроблений корпус ємності. Це важливо, адже далеко не всі виробники проходять повноцінний процес сертифікації та можуть гарантувати безпеку для вашого здоров'я.

Поліпропропілен — найдешевший, але при цьому безпечний пластик для виробництва харчових ємностей. Він витримує температури 80-96°C, миття в посудомийній машині та нагрівання в мікрохвильовій печі. Єдине обмеження — багаторазова пляшка для води не повинна використовуватися понад 1 рік. Це пов'язано з тим, що в подряпинах на поверхні пластику можуть поселятися мікроорганізми.

олікарбонат — з цього матеріалу виробляються спортивні пляшки для води, 19-літрові бутлі, а також дитячі пляшечки. Максимальна температура нагріву виробів з цього матеріалу — 100°C, їх можна мити в посудомийній машині. Важливим питанням є виділення полікарбонатом токсичного бісфенолу А: у випадку з дитячими пляшечками на ринку Австрії, воно було підтверджено для 4 з 30 зразків. Тому купуючи таку пляшку для води, ви можете покладатися тільки на сумлінність виробника і слідувати інструкції по експлуатації.

Тритан — вважається найкращим харчовим пластиком, він не містить бісфенолу А, ба більше, він взагалі не містить токсичних фенольних сполук, що підтверджується науковими дослідженнями. Це найдорожчий з класу харчових полімерів, який використовується для виробництва посуду, дитячих пляшечок і ємностей для води. В асортименті компанії BWT представлені доросла і дитяча пляшечка для води.

Скляні пляшки для води

Скляна пляшка і глечик

Скло є одним з найстаріших і безпечних харчових матеріалів, оскільки не виділяє ніяких шкідливих речовин, практично не зношується, тому скляна тара для води й лотки для харчових продуктів користуються великою популярністю. Якщо ви зупинили свій вибір на такій ємності, зверніть увагу, з чого виготовлені пластикові деталі, які завжди присутні у вигляді кришок, дозаторів та ін. Щоб оцінити безпеку пластика, поверніться до попередньої частини.

Також при виборі пляшки велику роль буде грати якість скла і товщина стінки. Якщо ємність нерівномірно відлита, а стінки тонкі, то більше шансів розбити вашу пляшку навіть при слабкому ударі.

Металеві пляшки для води

Останнім часом широкого поширення набули пляшки та термоси з металів та їх сплавів. Головні переваги обумовлені міцністю і довговічністю, а також можливістю внесення в подвійну стінку утеплювача, який буде підтримувати напої холодними або гарячими за бажанням.

Основним матеріалом для виробництва тари для харчових продуктів і води є нержавіюча сталь. Існують також алюмінієві та мідні пляшки для води.

Поговоримо про безпеку металів. Якісна харчова нержавіюча сталь — це інертний матеріал, який може служити вам десятки років, особливо якщо тара не містить пластикових елементів. Сталь не виділяє ніяких токсичних сполук і не може принести ніякої шкоди здоров'ю (якщо ви, звичайно, не будете варити її в концентрованих кислотах), внаслідок гладкої поверхні вона стійка до утворення подряпин і розмноженню в них мікроорганізмів.

Що стосується мідних і алюмінієвих пляшок, ходить багато суперечок про те, чи можуть вони виділяти в воду, відповідно, мідь і алюміній.

Хімічні властивості міді такі, що оксидна плівка, що утворюється на її поверхні, стійка до всіх харчових продуктів, єдине обмеження — кислі напої при високій температурі. Всі обмеження зазвичай вказуються в інструкціях. Перевагою міді є її бактерицидні властивості, які насправді не поступаються сріблу: на мідних поверхнях дуже погано розвиваються мікроорганізми.

Що стосується алюмінію, то навколо нього більше суперечок. Дійсно, вчені довели, що варіння і зберігання кислої їжі, наприклад, томатного соусу у звичному нам алюмінієвому посуді може викликати виділення певної кількості іонів металу в їжу, з цієї причини, звичний алюмінієвий посуд рекомендували прибрати з повсякденного використання. Але що стосується пляшок, ситуація простіша. По-перше, в них зазвичай не зберігають кислі продукти, по-друге, сучасна обробка алюмінію забезпечує його максимальну інертність. Реальним недоліком алюмінієвих пляшок є їх м'якість, яка компенсується легкістю.

Ми розглянули всі, присутні на ринку пляшки для води. Тепер складемо невелику таблицю, яка допоможе вам прийняти рішення.

Порівняння пляшок для води