Що буде якщо пити воду на ніч?

Почнемо з реальних протипоказань і обмежень, які підтверджені науково і сягають корінням в медичні рекомендації.

1. ЧАСТЕ СЕЧОВИПУСКАННЯ ВНОЧІ АБО НІКТУРІЯ.

Вночі під час сну процеси метаболізму, зокрема й формування сечі сповільнюються, відповідно, знижується і частота сечовипускань. У нормі людина повинна прокидатися в туалет не частіше, ніж 2 рази за ніч. Якщо ж частота сечовипускань збільшується, це може викликати депривацію сну, коли людина не висипається або зовсім не може заснути. Причин ніктурії є кілька, і вони є своєрідними маячками інших проблем, наприклад:

  • надмірне споживання рідини в другій половині дня або перед сном (в цьому випадку досліджуються причини та питний режим людини);
  • недостатнє вироблення антидіуретичного гормону, яке може мати як фізіологічну (енурез у дітей і літніх людей), так і пов'язану з певними порушеннями, причину;
  • вживання деяких гіпотензивних препаратів, антидепресантів, блокаторів кальцію;
  • порушення в роботі нирок, серцево-судинної або нервової системи;
  • психологічні проблеми.

Якщо ваш питний режим збалансований, і ви п'єте достатню кількість води рівномірно протягом дня, то підвищене сечовипускання є приводом відвідати лікаря, а не припиняти перед сном пити воду, починаючи з обіду.

2. НАБРЯКЛІСТЬ ВРАНЦІ ТА НЕ ЛИШЕ

Набряки на обличчі й кінцівках також є симптомами захворювання, наприклад серцевої недостатності, артеріальної гіпертензії, варикозу, порушень в роботі нирок і печінки, ендокринної системи. А також ознакою дефіциту поживних речовин і тривалого голодування, вживання високої кількості солі, деяких медичних препаратів та харчових добавок. Але найцікавішим є той факт, що набряки можуть бути наслідком дегідратації, і, відповідно, порушень сольового балансу.

ВОДА НА НІЧ: КОРИСТЬ

Наявність спраги є ознакою початкової стадії зневоднення. Якщо ви вчасно не відреагуєте на відчуття спраги, то в організмі запустяться процеси спрямовані на утримання води.

Важливо пам'ятати, що ймовірність дегідратації зростає в спекотну пору, при фізичних навантаженнях, під час прояву симптомів гострих респіраторних захворювань, діареї та вживання алкоголю, тому в таких ситуаціях краще не експериментувати з власним організмом.

  • Пиття достатньої кількості води протягом дня забезпечує поліпшення самопочуття і робить сон більш міцним. Тут криється й відповідь на питання про те, чи можна вночі пити воду. Якщо організм подає сигнал про спрагу - значить йому потрібна вода.
  • Навіть невелика нестача води може викликати головний біль і виступати трігером мігрені.
  • Наш організм може "плутати" спрагу з голодом, тому нестача води може змусити нас з'їсти зайвого, що негативно позначиться на вазі, тому пиття води може захистити від переїдання.

ЗА СКІЛЬКИ ГОДИН ДО СНУ МОЖНА ПИТИ ВОДУ?

Споживаючи рідину протягом дня, ви забезпечуєте рівномірне навантаження на сечовидільну систему. Залежно від особливостей вашого організму і навколишнього середовища, вода починає виводитися з тіла приблизно через 30 - 60 хвилин. З урахуванням того факту, що обсяг сечового міхура варіюється в межах 200-550 мл, і того, що у вторинну сечу переробляється не вся рідина, вашу індивідуальну норму води перед сном можна визначити самостійно. У різних медичних рекомендаціях обмеження в часі вживання води становить від 30 хвилин до 2 годин до нічного сну в залежності від особливостей вашого організму.