До органолептичних властивостей води відносяться такі показники: запах, смак (присмак), каламутність та кольоровість води. У цьому матеріалі ми поговоримо про смак і запах. Крім того, що вони є визначальними в естетичному аспекті, можуть опосередковано вказувати на наявність у воді певних забруднень. Запахи та присмаки води — ознака вмісту в ній певних речовин, які обумовлюють ці явища: розчинених солей, різних хімічних і органічних сполук. Варто звернути увагу, що ці параметри оцінюються за п'ятибальною шкалою, яка наводиться в таблиці нижче.

Варто зауважити, що оцінка запахів проводиться для води будь-якого походження. Для води, яка завідомо забруднена шкідливими домішками таке визначення не проводиться.

ЧОМУ ВОДА НЕПРИЄМНО ПАХНЕ І ЯК З ЦИМ БОРОТИСЯ?

ЗАПАХ ГНИЛЬНИЙ, РИБНИЙ АБО ЗЕМЛИСТИЙ

Найбільш часто зустрічається у воді з відкритих водойм. Обумовлений присутністю у воді природних органічних сполук. З таких природних сполук найбільш відомі геосмін і 2-метілізоборнеол. Дані сполуки найчастіше безпечні для людини, хоча іноді можуть бути зумовлені наявністю у воді синьо-зелених водоростей і бактерій. Найбільш сильно вода збагачується такими сполуками в період цвітіння водойм.

Вилучення: фільтри з активованим вугіллям (адсорбція), для пиття - побутовий зворотний осмос.

ЗАПАХ ХЛОРУ

Зустрічається в основному в центральному водопроводі. Обумовлений сильним хлоруванням води на міських очисних спорудах.

Видалення: фільтри з активованим вугіллям (адсорбція), для пиття - побутовий зворотний осмос, потрійні фільтри та глечики.

ЗАПАХ ТУХЛИХ ЯЄЦЬ

Наявність у воді розчиненого сірководню (Н2S). Рідше - наявність сульфідних бактерій, які виробляють сірководень. Вода з крана смердить тухлими яйцями, якщо виходить безпосередньо з свердловин без подальшого очищення.

Видалення: фільтри із завантаженням Centaur( активоване вугілля - каталітичне окислення і адсорбція) або MGS (марганцевий зелений пісок). Для видалення бактерій необхідно хлорування води.

ХІМІЧНИЙ, ФЕНОЛЬНИЙ ЗАПАХ

Даний тип запахів обумовлений потраплянням стічних вод в систему водопостачання або у водоносний горизонт (в разі забору підземних вод).

Видалення: фільтр з активованим вугіллям (адсорбція).

СОЛОНУВАТИЙ ПРИСМАК

Обумовлений підвищеним вмістом у воді солей: NaCl, NaSO4, MgSO4.

Видалення: знесолення води ( деіонізація або зворотний осмос). Для пиття - побутовий зворотний осмос.

МЕТАЛЕВИЙ ПРИСМАК

Свідчить про підвищений вміст у воді заліза і / або марганцю. При дуже високих концентраціях вода з крана пахне залізом.

Видалення: системи комплексного очищення с Ecomix, BIRM, MGS та інші методи знезалізнення.

ЛУЖНИЙ ПРИСМАК

Зумовлений високим показником лужності води.

Видалення: системи зворотного осмосу або деіонізації (Н-катіонування). Для пиття - побутовий зворотний осмос.